Как се проявява диабетът, неговите причини и методи за превенция

Захарният диабет се счита за най-често срещаното ендокринно заболяване. Неправилното хранене, липсата на физическа активност и наследствената предразположеност – тези фактори повишават риска от появата му. Днес около 347 милиона души по света страдат от патология. През последните две десетилетия броят на случаите се е увеличил 10 пъти. Ако се открие в ранните етапи, могат да се избегнат сериозни усложнения. Ето защо е важно да знаете как се проявява диабетът.

Причини за диабет и неговите видове

Захарният диабет е заболяване, характеризиращо се с нарушение на метаболизма в организма. Свързва се с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса. Недостигът му води до натрупване на захар в организма.

вземане на кръвни проби за измерване на захар при диабет

Обикновено трябва да се преработи в глюкоза поради действието на инсулина. Този процес е придружен от неразположение и други симптоми. Самата захар се отделя в големи обеми с урината, което води до постепенно обезводняване и постоянно преследващо чувство на жажда.

Точните причини за заболяването досега не са проучени. Въпреки това, лекарите идентифицират група фактори, които увеличават риска от появата му.

 1. наследствена предразположеност.
 2. Наднормено тегло.
 3. Патологии на панкреаса (рак, панкреатит).
 4. Излагането на вируси (особено опасни са грип, рубеола и едра шарка).
 5. Чести стрес.
 6. Напреднала възраст.

Класическата класификация на заболяването предвижда разпределението на двете му форми: диабет тип 1 и тип 2. Първият вариант се счита за най-опасен и е за цял живот. За да се поддържа нормалното състояние на тялото, е необходимо постоянно инжектиране на инсулин мускулно. При втория тип тялото произвежда този хормон, но не в необходимото количество.

Има и следните видове диабет: гестационен, безвкусен, стероиден, латентен, автоимунен, бронзов. Всяка от формите се характеризира със собствена клинична картина и особености на протичането.

Как се проявява диабет тип 1 и тип 2?

Диабетът е коварно заболяване. Човек може да не е наясно със здравословни проблеми в продължение на много години, докато не изпадне в хипергликемична кома. Ето защо е важно да се знаят основните прояви на патологията, като се вземе предвид нейното разнообразие.

Таблица 1. Проява на захарен диабет тип 1 и 2

тип диабет Клинична картина
Диабет тип 1
 1. Интензивна и постоянна жажда, трудно утоляема с вода. Пациентът може също да изпита сухота в устата и гърлото. Човек трябва само да изпие чаша вода, тъй като веднага се появява желанието за уриниране.
 2. Бърза загуба на тегло. За един месец можете да отслабнете с 11 кг.
 3. Повишен апетит. Поради хормонални нарушения водно-солевият метаболизъм е нарушен, хранителните вещества са трудни за усвояване.
 4. Чести позиви за уриниране. Течността просто не се задържа в тялото. Един пациент може да консумира повече от 2 литра вода на ден, а броят на позиви за тоалетна може да се увеличи до 10 пъти.
 5. Бърза умора, намалена производителност. Тези симптоми са характерни и за други заболявания. Затова е погрешно да съдим за диабета само по тях.
 6. Понижена температура. Мнозина погрешно смятат, че само повишената температура показва здравословни проблеми. При диабет обаче е възможно намаляването му поради забавянето на всички метаболитни процеси.
 7. Сърбеж на кожата. Дехидратираната кожа може да развие пукнатини.
 8. Зрително увреждане.
 9. Изтръпване на долните крайници. Това е доста показателен симптом, който не може да бъде пренебрегнат. Впоследствие може да се трансформира в гангрена поради факта, че страда периферната нервна система.
 10. Лош дъх, напомнящ ацетон. Ацетонът е продукт на разпадане на протеини, който трябва да се използва в здраво тяло. В случай на диабет веществото остава, като постепенно отравя всички органи.
 11. Намалено сексуално желание. Всяко хормонално разстройство е придружено от влошаване на либидото.
Диабет тип 2
 1. Обилно уриниране.
 2. Силна жажда.
 3. Сърбеж на кожата.
 4. Увеличаване на телесното тегло на фона на хормонални нарушения.
 5. развитие на остеопороза.
 6. Мускулна хипотония. Мускулната слабост възниква поради нарушаване на периферната нервна система.

Клиничната картина може леко да се различава в зависимост от възрастта на пациента и неговия пол.

Признаци за появата на диабет при деца

Разпознаването на патологията при деца е лесно. Важно е да направите това своевременно, за да избегнете развитието на диабетна кома. Възниква спонтанно и може да бъде фатално, ако на детето не бъде оказана медицинска помощ.

Ранните признаци на диабет при децата са:

 1. Често и обилно уриниране. Ако бебето все още отива в гърнето, е лесно да се идентифицира този симптом. Проблемите с уринирането възникват предимно през нощта. Родителите често трябва да сменят пелените и спалното бельо.
 2. Детето е постоянно жадно. Ако се подозира диабет, компотите и соковете трябва да се заменят с обикновена вода. Ако в този случай жаждата не намалее, трябва да се консултирате с лекар.
 3. Несъответствие в теглото и количеството консумирана храна. Детето яде много, но не се подобрява. Възможен е и друг вариант: детето яде малко, но телесното му тегло нараства бързо.

В допълнение към тези симптоми диабетът може да се прояви със сърбеж, постоянна умора дори след почивка и сухота в устата.

Появата на диабет при мъжете

Клиничната картина на заболяването при мъжете не се различава от общата. Към всички признаци обаче може да се добави и възпаление на препуциума, цялата уретра. Това се случва поради често уриниране. Концентрацията на захар в урината е доста висока, което води до дразнене на тъканите на органа и самата препуциум.

Диабетни нарушения при жените

При нежния пол началото на заболяването се проявява като силна жажда, сънливост и сърбеж. Въпреки това, патологичният процес често засяга репродуктивната система, което е придружено от следните симптоми:

 1. Нарушаване на менструалния цикъл. Кървавият секрет може да липсва напълно в продължение на няколко месеца и след това да се появи под формата на съсиреци.
 2. Появата на язви на млечните жлези. Те често се бъркат с алергии, но продължаващото лечение не носи положителни резултати.
 3. Загуба или наддаване на тегло без видима причина.

Последният симптом е по-често срещан при жените, отколкото при други. С висококалорична диета пациентите могат да загубят до 10 кг тегло. От друга страна, придържайки се към строга диета, някои, напротив, наддават на тегло. Обикновено такова нарушение се възприема като неизправност в хормоналната система. Едва след преминаване на тестовете се разкриват сериозни здравословни проблеми.

Симптоми на гестационен диабет

Гестационният диабет се развива изключително при бременни жени. Той няма специфични външни характеристики. Обикновено се открива при рутинни прегледи, които редовно се предписват на жени в положение. Основата за диагнозата са резултатите от изследванията на кръвта и урината.

Външните прояви на заболяването практически не се различават от тези при диабет тип 1 и тип 2. Говорим за гадене, слабост, постоянна жажда. Тези симптоми не се проявяват поотделно и не показват токсикоза. Те се развиват главно през втория и третия триместър.

Гестационната форма на заболяването не носи пряка заплаха за жената и плода в утробата. Това обаче може да повлияе негативно на общото й благосъстояние, на хода на бременността. Високите нива на глюкоза водят до раждането на дете с високо тегло (от 4 кг или повече).

Често това се счита за предпоставка за затлъстяване и появата на диабет директно при детето. В някои случаи има леко забавяне на развитието. Понякога се диагностицира жълтеница, хипогликемия.

Какво да направите, ако имате симптоми на диабет?

Ако подозирате диабет, не трябва да се самолекувате или да пренебрегвате първоначалните симптоми. Това заболяване е от компетентността на ендокринолога. Въпреки това, терапевтът може да постави диагноза.

За да определите наличието на патологичен процес, във всеки случай трябва да потърсите медицинска помощ. Специалистът първо ще изслуша оплакванията на пациента, ще проучи медицинската му история и ще проведе физически преглед. Само въз основа на тези мерки може да се направи предварителна диагноза. За да го потвърдите, ще трябва да се подложите на цялостен преглед.

Диагностика на заболяването

Всяко изследване за съмнение за диабет е насочено към определяне на нивото на глюкозата в кръвта.

Най-често на пациентите се предлага да вземат кръвен тест за захар. Преди доставката не можете да ядете 8-12 часа. Алкохолът също е забранен. По-добре да спрете цигарите. Обикновено индикаторът за глюкоза трябва да бъде 5, 5 mmol на литър. Ако този параметър е 7 единици или повече, се назначава допълнителен преглед.

Пациентът трябва да се подложи на тест за глюкозен толеранс. Анализът се състои от няколко части. Първо, пациентът взема стандартен кръвен тест на гладно. След това, в медицинско заведение, той изпива чаша вода със захар (75 g от веществото на 200 ml вода). След 2 часа прави отново кръвен тест.

При здрав човек нормата след първото изследване е до 5, 5 mmol на литър, а след второто - до 7, 8 mmol на литър. Ако тези параметри са леко надвишени (с няколко десети), лекарят ще направи заключение за преддиабетното състояние. Показателите, които са много по-високи от тези цифри, вече показват диабет.

На някои се предписва анализ за гликиран хемоглобин. С него можете да проследявате състоянието на глюкозата в кръвта през последните 3 месеца. Обикновено тази цифра трябва да бъде по-малка от 5, 7%. При стойности в диапазона от 5, 7-6, 4% има висок риск от развитие на диабет тип 2.

хранене и контрол на кръвната захар при диабет

В този случай пациентът трябва да обсъди с лекаря мерки за предотвратяване на заболяването. Когато нивото на гликирания хемоглобин е повече от 6, 5%, е вероятен диабет. Изисква се обаче потвърждение от допълнителни тестове.

Възможни усложнения

Самата болест не представлява заплаха за човешкия живот, но подлежи на препоръките на лекаря. Неговите усложнения са опасни. Сред тях най-често срещаните са следните:

 1. невропатия. Патологията се проявява с парене, силна болка и изтръпване в областта на долните крайници. Развива се поради метаболитни нарушения в централната нервна система. Лечението включва прием на лекарства с тиоктова киселина. С навременното търсене на медицинска помощ пациентът успява да възстанови нервната тъкан.
 2. диабетна кома. Симптомите й нарастват бързо. Поради това пациентът незабавно подлежи на хоспитализация. В началото може да се оплаква от потъмняване в очите, умствена изостаналост. Има няколко разновидности на това състояние, но кетоацидозата е най-честата. Характеризира се с натрупването на токсини в тялото, които бързо разрушават нервните клетки.
 3. Трофични язви. Това е сериозна патология, която значително влошава качеството на човешкия живот. Ако терапията не започне навреме, трофичните язви могат да започнат да се гнойят.

Диабетът може да доведе и до други здравословни проблеми. Те се проявяват под формата на нарушаване на функционирането на различни системи от органи (черен дроб, бъбреци, органи на зрението).

Профилактика на диабет

На първо място, трябва да се отбележи, че появата на диабет тип 1 е трудно да се предвиди. Заболяването е предимно наследствено. Различните вируси увеличават вероятността от неговото развитие.

Диабет тип 2 е много по-лесен за предотвратяване. Появата му пряко зависи от качеството на човешкия живот. Зависимости, неактивен начин на живот, злоупотреба с алкохол - всички тези фактори могат да провокират заболяването. Ето защо лекарите дават следните препоръки за предотвратяването му:

 1. Контролирайте телесното тегло (опитайте се да се храните правилно и балансирано).
 2. Следете кръвното си налягане и, ако е необходимо, посетете лекар за лечение.
 3. Занимавайте се с предизвикателни спортове.
 4. Навременно лекувайте заболявания, особено свързани с ендокринната система.

Ако следвате тези прости насоки, можете да се предпазите от диабет. Здравословният начин на живот и правилното хранене са ключът към пълноценното функциониране на организма.

Захарният диабет е сериозно заболяване, което изисква най-вече прием на инсулин през целия живот. Ако пренебрегнете лечението му, патологичният процес може да стане по-сложен и да доведе до доста неприятни последици.

Сред последните трябва да се отбележат диабетна кома, трофични язви на долните крайници и невропатия. За да се предпазите от подобни проблеми, е важно да знаете първоначалните симптоми на заболяването и ако се появят, незабавно се консултирайте с лекар. След преминаване на прегледа, който се състои основно в оценка на параметрите на кръвната захар, специалистът ще може да избере терапия.