Видове диабет

диабет

Появата на диабет от всякакъв вид се дължи на факта, че глюкозата не се абсорбира напълно или частично в човешкото тяло, което води до много неприятни и понякога необратими последици. При нормални условия панкреасът (PZH) автоматично освобождава хормона инсулин в кръвния поток веднага щом глюкозата се появи в кръвта и клетките на тялото го използват за „усвояване" на захарта. При диабетиците този процес се нарушава по различни причини.

Диабет тип 1

Обикновено диабет тип 1 се проявява в ранна детска и юношеска възраст. Панкреасът спира да произвежда инсулин, тъй като бета-клетките на „островчетата на Лангерханс", в които се произвежда, напълно или частично загиват. Понякога клиничният диабет тип 1 започва след тежки вирусни инфекции, според учените за този „провал" е виновна имунната система.

Някои опасни вируси са много сходни по структура с бета-клетките на панкреаса и имунната система ги унищожава заедно с извънземните вируси. Невъзможно е да се възстановят клетките, произвеждащи инсулин, така че за диабетик единственият начин за подобряване на метаболизма е контролът на нивата на кръвната захар през целия живот и навременното прилагане на инсулин.

диабет тип 2

Диабет тип 2 обикновено се развива в зряла и напреднала възраст. Много често възникването му е свързано със затлъстяване, въпреки че понякога възниква и при наследствена предразположеност, както и след прием на определени лекарства. Диабет тип 2 може да се развие на фона на хронични заболявания на панкреаса или по време на бременност. Дори ако панкреасът на такива пациенти произвежда достатъчно инсулин, той е по-бавен от необходимото. Следователно клетките нямат време да използват цялата глюкоза и нивото й се повишава.

Втората причина за гликемия при диабет тип 2 е намаляването на чувствителността на тъканите към хормона инсулин. Лекарите наричат това разстройство "инсулинова резистентност". Просто казано, липсва им нормалното количество от него, което се свързва преди всичко със затлъстяването.

Гестационен диабет

Един тип диабет тип 2 е диабетът при бременност или гестационен диабет. Панкреасът на бременната жена произвежда нормално количество инсулин, но чувствителността на тъканите към него е намалена поради наличието на "хормони на бременността" в кръвта. Обикновено настъпва на 20-24 седмици и продължава до раждането, а след тях метаболизмът се подобрява от само себе си. Понякога обаче, под прикритието на гестационен диабет, започва DM 1, а също така се случва, че на фона на бременността се появява DM 2, за наличието на което жената не подозира.